10 program, amelyekkel könnyen erősíted a szülő-gyermek köteléket

10 program, amelyekkel könnyen erősíted a szülő-gyermek köteléket

Kedves Anyatársam!

 

Bizonyára neked is telnek el úgy napjaid, hogy azon töröd a fejed, vajon milyen programot szervezzek mára a kisbabámmal? Hogyan töltsük el a mai napot? Milyen napi rutint tudnék kialakítani vele, ami könnyen kivitelezhető, beépíthető és erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is? 

 

Ha valaha is megfordult a fejedben bármelyik kérdés, egyet se félj, mind jártunk ebben a cipőben! És én itt vagyok, fogom a kezed és segítek neked! Hiszen én is anya vagyok, tudom milyen érzések, gondolatok kavarognak a fejedben nap, mint nap. Szeretném, ha minél több anyukának (ha csak ennyivel is, de) tudnék egy kis terhet levenni a válláról ezzel a kis programajánlóval.

 

Na nem is húzom tovább a szót, íme a 10 program:

 

1. Babamasszázs

 A babamasszázs közvetlen fizikai kapcsolatot teremt a szülő és a csecsemő között, amely segít a kötődés kialakításában és megerősítésében. Emellett a masszázs stresszoldó hatású, segítve a baba relaxációját és alvásminőségét is. Továbbá javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert és a motoros fejlődést is támogatja.

 

2. Babaúszás

Az úszás nagy mértékben járul hozzá a mozgáskoordinációhoz és a mozgásfejlődésehez. Azok a babák, akik járnak babaúszásra, általában hamar érik el a nagymozgásos mérföldköveket (kúszás, mászás, ülés stb.). Sőt, az úszás során elfáradnak, így az alvásminőséget is javítja és az a 30-45 perc tökéletes minőségi időtöltés babáddal.

 

3. Érzékszervi játékok

Fontos szerepet játszanak a baba fejlődésében azáltal, hogy ösztönzik az érzékszerveket és segítik az érzékelési készségek kialakulását. Különböző textúrájú és színű játékokkal, plüssökkel vagy puha könyvekkel való felfedezés során a baba tapasztalatokat szerez az érzékszervekről és közben kötődik a szülőhöz, aki segíti és támogatja a játékot.

 

4. Közös séta

A szabadban lenni nem csupán a baba egészsége miatt fontos, hanem az egész család számára jótékony hatással van. A friss levegő és a természet közelsége segít a stressz csökkentésében, a béke és nyugalom megteremtésében. Babakocsival, vagy akár hordozva, napi 30-60 percet érdemes kint töltenetek a szabad levegőn. Nagyobb gyerkőccel pedig motorra/bicóra/rollerre fel!

 

5. Zenés foglalkozások

A zene, a ritmus számtalan jótékony hatással van gyermekünkre. Fokozza a kognitív képességeiket, fejleszti a nyelvérzéket, kommunikációt, motoros készségeket, enyhíti a stresszt, a szorongást és még serkenti az érzelmi fejlődésüket is. És természetesen a szülő-gyermek kötelék is erősödik, hiszen ezt az időt is közösen, együtt élitek meg.

 

6. Baba-mama jóga

Legtöbbször babamasszázzsal indul, így az 1. számú program itt is szerepelhet. Ez a mozgásforma jótékony hatással van mind a babára, mind az anyára, hiszen a szülés után ez egy kiváló regeneráció is és anyatársak között lehetsz ebben az időben. A babának pedig fejlődik az egyensúlyérzéke és segíti a helyes mozgásminták kialakulását.

 

7. Közös olvasás

Az olvasás nemcsak a baba nyelvi fejlődését segíti elő, hanem a figyelem és a képzelet fejlődését is, sőt, az emlékezési képességüket is fejlesztjük ezáltal. Pici babával nem kell feltétlen hosszú meseolvasásra gondolni, elég a néhány perc is. “Az olvasás nem csak abban segít a csecsemőknek, hogy megtanulják az anyanyelvüket, és a több hallott szóval fejlődik a beszédük, hanem az is előnyös számukra, hogy érzelmi kapcsolatot alakítanak ki azzal, aki felolvas nekik, és aki a karjukban tartja őket” – mondja Dr. Danielle Roberts, az ohiói Muskingum Valley Egészségügyi Központ gyermekorvosa.

 

8. Hintázás

A hintázás segíti az egyensúlyérzéket, ritmusérzéket, hatására kreatívabb lesz gyermekünk. Finommotorikus készségeket is fejleszt, emellett a beszédfejlődésre gyakorolt hatása is bizonyított. Ringató hatása miatt pedig nyugtató hatással van mind a gyerkőcre, mind pedig a szülőre.

 

9. Lufis játék

Kisebb babának fújjuk fel a lufit (épp annyira, hogy ne tudjon kipukkanni) és egy kötél segítségével kössük hozzá az asztalhoz, székhez, hogy a fekvő baba éppen elérje és tudja rugdosni, pofozni.. Ez egyrészt nagyon szórakoztató lesz számára, másrészt fejleszti a szem-kéz koordinációt és az egyensúlyozási képességét is. 

 

10. Érzékelő labdajáték

Kaphatók különböző tapintású, méretű és színű labdák, melyek fejlesztik a gyermek finommotorikus képességeit. Mivel ezek szilikon anyagból készülnek, fogzás alatt is praktikusak. Továbbá maga a labdázás is számos jótékony hatással bír, mint például a szem-kéz, szem-láb koordináció. 

 

Összegezve

A fent említett programok amellett, hogy szorosabbá teszik a szülő-gyermek kapcsolatot, mindegyik számos fejlődési területet támogat. Továbbá könnyen a napi/heti rutin részévé teheted, hiszen ezek időtartama maximum egy óra, de inkább csak fél óra. 

 

Remélem, hasznosnak találtad a program ötleteimet és kipróbálsz párat! Örülök, ha ezzel egy kicsit is, de tudtam segíteni! 

 

Csodaszép babás időszakot kívánok neked! 

Vissza a blogba